ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ OROS

Βιολογικές καλλιέργειες

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχτήκαμε και ξεναγήσαμε στις βιολογικές καλλιέργειες μας τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια που διοργανώνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Η δράση αυτή έχει κεντρικό θέμα τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και πραγματοποιείται σε 4 διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλίας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες σχετικές πληροφορίες εδώ.

Διδάσκοντες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σύσσωμη η ομάδα του OROS, δώσαμε το παρόν για την πληρέστερη ξενάγηση των συμμετεχόντων.

Βιολογικές καλλιέργειες αρωματικών φυτών

Η περιήγηση έλαβε χώρα στις βιολογικές μας φυτείες στην περιοχή του Δομοκού. Τόσο το υψόμετρο, όσο και οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, την καθιστούν ιδανική για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Οι συμμετέχοντες είχαν έτσι την ευκαιρία να δουν από κοντά καλλιέργειες ειδών αρωματικών φυτών με διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά. Καθ’όλη την διάρκεια της ξενάγησης, έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις διαφορετικές καλλιέργειες καθώς επίσης και τις ιδιότητες των φυτών.

Τσάι του βουνού, λεβάντα & ρίγανη

Οι φυτείες μας χωρίζονται σε διακριτές ζώνες διαφορετικών ειδών αρωματικών φυτών. Αποτελούνται κυρίως από 3 είδη τσαγιού του βουνού (σιδερίτης), λεβάντα και ρίγανη :

  • Sideritis scardica
  • Sideritis perfoliata
  • Sidertis raeseri
  • Lavandula angustifolia
  • Origanum vulgaris hirtum

Τα φυτά βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο άνθησης την ημέρα της ξενάγησης. Οι συνθήκες ήταν συνεπώς ιδανικές για την μελέτη και παρατήρηση του κάθε είδους ξεχωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, το τσάι του βουνού, που παρουσιάζει σημαντικές μορφολογικές διαφορές από είδος σε είδος, αποτέλεσε αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και κίνησε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Εργαστήριο μεταφύτευσης

Μέρος της ξενάγησης ήταν επίσης και πρακτικό εργαστήριο μεταφύτευσης αρωματικών φυτών.

Υπό την καθοδήγηση διδάσκοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του γεωπόνου της ομάδας του OROS, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μπουν στο χωράφι και να μεταφυτεύσουν φυτά σιδερίτη.

 

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τα αρωματικά φυτά στις καλλιέργειες των οποίων ξεναγήθηκαν.

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που είχαμε την ευκαιρία να διαθέσουμε τις φυτείες μας προς ξενάγηση για εκπαιδευτικό σκοπό!

Top